Skip to content

Rigolovanje zemljišta - duboko oranje

Rigolovanje, ili duboko oranje (dubinsko oranje) je poseban način dubokog oranja. Vrši se na dubinama od 60-100cm, ali i više.

Rigolovanjem se rastresa zbijeni i nepropusni sloj zemljišta. Rastresanjem jednog tako moćnog sloja zemljišta stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan porast i grananje mladog korena. Rigolovanje treba da se obavi najmanje tri meseca pre sadnje. Na taj način se zemljištu daje dovoljno vremena za sleganje. Ujedno, zemljište se usitni pod dejstvom mrazeva, a istovremeno zemljište primi i celokupnu količinu zimskih padavina.

Najbolje je ako se rigoluje cela površina zemljišta na kojoj će se saditi vinograd ili voćnjak. Za ovaj proces se koriste radne mašine minimalne snage 170ks, a preporučljivo je koristiti radnu mašinu od 220 ks pa i više. Posebni plugovi, tzv. rigoleri su uključeni u ovaj proces.

Rigolovanje cena

Naše poljoprivredno gazdinstvo poseduje neophodne mašine jačine i do 320ks, kao i posebne plugove za nesmetano i efikasno obavljanje rigolovanja. Cena rigolovanja (dubokog oranja) je 600 evra po hektaru i podložna je korekciji u odnosu na veličinu parcele, posebne zahteve i udaljenost parcele.