Skip to content

Podrivanje zemljE

Podrivanje zemlje je agrotehnička mera koja uspostavlja vodeno – vazdušni režim zemljišta i uklanja “plužni djon”. Podriveno zemljište upija više vode u toku zime i time obezbedjuje zasadjenoj kulturi da lakše izdrži ekstremno visoke temperature tokom godine. Podrivanje se radi se na jesen, po suvom zemljištu i preporuka je da se primenjuje jednom u tri godine. Naročito se preporučuje za pripremu voćnjaka, a pogotovo za voćnjake na “težim” zemljištima. Podrivanje se vrši na dubinama od 35 – 70cm.

“Plužni djon” nastaje u toku redovne obrade i održavanja zemljišta kada dolazi do sleganja, nabijajanja i gubljenja povoljne strukture i bioloških osobina zemljišta. Najbolji način za otklanjaje “plužnog djona” je podrivanja zemljišta.

Prednosti podrivanja zemljišta su:
– lakša i bolja aktivnost korena biljke
– bolja ishrana stabla
– nema taloženja vode pri velikim padavinama.

Taloženje vode dovodi do gušenja korenovog sistema i sušenja stabala, a voće postaje osetljivije na bolesti. U svrhu sprečavanja ovih negativnih posledica, apsolutno je neophodno “rastresanje”, odnosno podrivanje, dubljeg, središnjeg sloja zemljišta.

Podrivanje zemlje se vrši specijalno konstruisanim plugovima – podrivači, riperi, tileri, kimleri. Za uspešno podrivanje potreban je traktor minimalne snage 180 KS. Naše poljoprivredno gazdinstvo poseduje mašine i do 320 KS, čime smo u mogućnosti da izvršimo i najteže poslove u obradi zemljišta uključujići podrivanje i rigolovanje (duboko oranje).

Podrivanje zemlje cena

Vršimo uslugu podrivanja zemljišta na dubini od 65 cm. Cena je 600 evra po hektaru. Cena je podložna korekciji u zavisnosti od površine parcele, kao i udaljenosti.